Sprzedaje produkty oferowane w punktach sprzedaży drobnodetalicznej (w kioskach i na targowiskach), detalicznej (sklepach, hipermarketach) oraz hurtowej (w hurtowniach);
obsługuje nabywców bezpośrednio (w handlu metodą tradycyjną) lub pośrednio (w handlu metodą samoobsługową i preselekcji).

Zadania zawodowe:

  • organizowanie zaopatrzenia i przyjmowanie dostaw towarów, sprawdzanie towarów pod względem ilościowym i jakościowym, uiszczanie należności za dostarczone produkty;
  • przygotowywanie produktów do sprzedaży (czyszczenie, sortowanie itp.) i ich wyeksponowanie;
  • informowanie nabywcy o walorach sprzedawanych produktów;
  • pomoc nabywcy przy wyborze produktu;
  • sprawna realizacja zamówień składanych przez nabywców (demonstrowanie, ważenie, mierzenie, paczkowanie);
  • inkasowanie należności za sprzedane produkty;
  • dbanie o czystość i estetykę miejsca sprzedaży;
  • załatwianie reklamacji zakupionych towarów;
  • przyjmowanie i rejestrowanie zamówień na towary w hurtowniach;
  • współpraca w przygotowaniu oferty sprzedaży (oferty towarowe, cenniki, katalogi itp.);
  • współpraca w badaniu sytuacji rynkowej i określaniu potrzeb rynku;
  • informowanie o warunkach sprzedaży (stosowane upusty);
  • zawieranie transakcji sprzedaży;
  • sporządzanie faktur za towary;
  • przestrzeganie warunków sanitarnych sprzedaży;
  • zabezpieczanie punktu sprzedaży lub hurtowni przed włamaniem, kradzieżą itp.;
  • przygotowywanie pokazów, demonstracja sposobu użytkowania oferowanego produktu;
  • pełnienie funkcji kierownika punktu sprzedaży;
  • prowadzenie rozliczeń ekonomiczno-finansowych.
Skip to content