Wykonuje prace pomocnicze związane z ekspedycją potraw i napojów, wspomaga innych pracowników zakładu gastronomicznego przy wykonywaniu rozmaitych zadań.
Zadania zawodowe:
- wykonywania czynności porządkowych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne;
- realizowania prac związanych z przechowywaniem żywności;
- wykonywania prac pomocniczych związanych ze sporządzaniem potraw i napojów bezalkoholowych;
- wykonywania prac pomocniczych związanych z obsługą gości;
- wykonywania czynności pomocniczych związanych z ekspedycją potraw i napojów bezalkoholowych.
Można podjąć pracę:
- w obiektach zbiorowego żywienia tj. restauracjach, stołówkach, hotelach, ośrodkach wypoczynkowych,
- wykonuje prace pomocnicze związane z ekspedycją potraw i napojów,
- wspomaga innych pracowników zakładu gastronomicznego przy wykonywaniu rozmaitych zadań.
- E-podręczniki: https://zpe.gov.pl/ksztalcenie-ogolne/szkola-ponadpodstawowa
- E-materiały do języka obcego zawodowego: https://zpe.gov.pl/a/e-materialy-do-jezyka-obcego-zawodowego/DDXFxFlqD