Uprawia i pielęgnuje rośliny w gruncie, pod osłonami i w obiektach zamkniętych; zajmuje się konserwacją zieleni oraz porządkuje i sprząta teren otaczający zieleń; produkuje owoce, rośliny jadalne, rośliny ozdobne, grzyby jadalne, sadzonki, rośliny zielarskie itp.; przygotowuje glebę, przeprowadza zabiegi uprawowe takie jak orka, bronowanie i kultywatorowanie itp.
Zadania zawodowe:
- zakładanie i pielęgnowanie upraw sadowniczych, warzywnych, roślin przyprawowych, roślin ozdobnych oraz grzybów jadalnych w gruncie, pod szkłem, folią i w obiektach zamkniętych;
- projektowanie, realizowanie i utrzymanie aranżacji ogrodów prywatnych i publicznych;
- dobieranie sadzonych roślin pod względem estetycznym oraz wymaganych przez nie warunków: nasłonecznienia, gleby, nawożenia itp.;
- przygotowywanie gleby do siewu: nawożenie, orka, włókowanie, bronowanie, znakowanie oraz sporządzanie mieszanek glebowych, a także substratów do upraw roślin w inspektach, tunelach foliowych i szklarniach;
- sadzenie nasion, trawy, sadzonek drzew i krzewów oraz układanie elementów ozdobnych, takich jak kamienie, głazy itp.;
- przygotowywanie rozsady roślin oraz wysadzanie cebulek do gruntu;
- wykonywanie zabiegów pielęgnacyjnych i ochronnych, takich jak pielenie roślin, wyrywanie chwastów, przerywka, wzruszanie międzyrzędzi, przekopywanie i nawożenie gleby, opryskiwanie środkami ochrony roślin, koszenie trawy, przycinanie drzew i krzewów itp.;
- podlewanie roślin ręczne lub za pomocą deszczowni przenośnych, stałych lub systemu kropelkowego;
- prowadzenie szczepień roślin w celu uodpornienia ich na choroby;
- cięcie roślin w celu przyspieszenia owocowania i kwitnienia;
- zbieranie, przechowywanie i sprzedawanie plonów ogrodniczych;
- eksploatowanie narzędzi i urządzeń technicznych stosowanych w ogrodnictwie, w tym prowadzenie i obsługi ciągnika rolniczego z przyczepą;
- konserwowanie sprzętu, naprawianie drobnych usterek i współpracowanie z serwisantami;
- stosowanie środków chemicznych w uprawie i ochronie roślin;
- posługiwanie się oprogramowaniem komputerowym wspierającym wykonywanie zadań zawodowych;
- przestrzeganie zasad etyki, ergonomii, bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosowanie przepisów prawa dotyczących ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska;
- organizowanie i kierowanie pracą małych zespołów pracowniczych;
- prowadzenie własnej działalności gospodarczej – indywidualnego gospodarstwa ogrodniczego i/lub świadczenie usług ogrodniczych;
- prowadzenie upraw ekologicznych.
- E-podręczniki: https://zpe.gov.pl/ksztalcenie-ogolne/szkola-ponadpodstawowa
- E-materiały do języka obcego zawodowego: https://zpe.gov.pl/a/e-materialy-do-jezyka-obcego-zawodowego/DDXFxFlqD