Uprawia i pielęgnuje rośliny w gruncie, pod osłonami i w obiektach zamkniętych; zajmuje się konserwacją zieleni oraz porządkuje i sprząta teren otaczający zieleń; produkuje owoce, rośliny jadalne, rośliny ozdobne, grzyby jadalne, sadzonki, rośliny zielarskie itp.; przygotowuje glebę, przeprowadza zabiegi uprawowe takie jak orka, bronowanie i kultywatorowanie itp.

Zadania zawodowe:

  • zakładanie i pielęgnowanie upraw sadowniczych, warzywnych, roślin przyprawowych, roślin ozdobnych oraz grzybów jadalnych w gruncie, pod szkłem, folią i w obiektach zamkniętych;
  • projektowanie, realizowanie i utrzymanie aranżacji ogrodów prywatnych i publicznych;
  • dobieranie sadzonych roślin pod względem estetycznym oraz wymaganych przez nie warunków: nasłonecznienia, gleby, nawożenia itp.;
  • przygotowywanie gleby do siewu: nawożenie, orka, włókowanie, bronowanie, znakowanie oraz sporządzanie mieszanek glebowych, a także substratów do upraw roślin w inspektach, tunelach foliowych i szklarniach;
  • sadzenie nasion, trawy, sadzonek drzew i krzewów oraz układanie elementów ozdobnych, takich jak kamienie, głazy itp.;
  • przygotowywanie rozsady roślin oraz wysadzanie cebulek do gruntu;
  • wykonywanie zabiegów pielęgnacyjnych i ochronnych, takich jak pielenie roślin, wyrywanie chwastów, przerywka, wzruszanie międzyrzędzi, przekopywanie i nawożenie gleby, opryskiwanie środkami ochrony roślin, koszenie trawy, przycinanie drzew i krzewów itp.;
  • podlewanie roślin ręczne lub za pomocą deszczowni przenośnych, stałych lub systemu kropelkowego;
  • prowadzenie szczepień roślin w celu uodpornienia ich na choroby;
  • cięcie roślin w celu przyspieszenia owocowania i kwitnienia;
  • zbieranie, przechowywanie i sprzedawanie plonów ogrodniczych;
  • eksploatowanie narzędzi i urządzeń technicznych stosowanych w ogrodnictwie, w tym prowadzenie i obsługi ciągnika rolniczego z przyczepą;
  • konserwowanie sprzętu, naprawianie drobnych usterek i współpracowanie z serwisantami;
  • stosowanie środków chemicznych w uprawie i ochronie roślin;
  • posługiwanie się oprogramowaniem komputerowym wspierającym wykonywanie zadań zawodowych;
  • przestrzeganie zasad etyki, ergonomii, bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosowanie przepisów prawa dotyczących ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska;
  • organizowanie i kierowanie pracą małych zespołów pracowniczych;
  • prowadzenie własnej działalności gospodarczej – indywidualnego gospodarstwa ogrodniczego i/lub świadczenie usług ogrodniczych;
  • prowadzenie upraw ekologicznych.
Skip to content